Golf Tips

Slow play, de nummer 1 ergernis in golf?

Get on with it!

Ik weet dat dit een hot item is maar toch waag ik me eraan. Laatst speelde ik ergens met een vriend van me en over 18 holes deden we bijna 5 uur! Toen ik vroeger nog wekelijks 3 tot 4 keer 18 holes per week speelde was ik altijd binnen 3 en half uur binnen. Wat de oorzaak van dit probleem is daar waag ik me niet aan maar ik heb wel zo mijn ideeën en tips om het spel vlotter te laten verlopen. Als we het plezieriger maken door golfers aan te leren om langzaam spel te voorkomen dan promoten we met z’n allen de golfsport, mooi toch?

Loop in een zo hoog mogelijk tempo!

Hoe simpel kan het zijn. Wandelen is een andere sport, bij golf moet de pas er stevig in zitten.

Het begint al op de eerste tee!

Kom op tijd zodat je voldoende tijd heeft om een scorecard te pakken of je in te schrijven voor de wedstrijd. Tijdens wedstrijden ben je trouwens verplicht om 10 minuten voor je starttijd op de tee aanwezig te zijn.

PLAY GOOD PLAY FAST, PLAY POOR PLAY FASTER!

Zorg ervoor dat je van de juiste tee speelt, dat is d eten die past bij je spel! Hiermee bepaal je voor een groot deel je spelplezier voor de ronde die je gaat spelen. Te vaak zie ik mensen de fout in gaan om te spelen van een tee te pelen waarbij het juist moeilijker wordt. Denk niet alleen aan afstand maar ook aan marge links en rechts!

Heb je geen single handicap, speel dan zeker niet van de back tees. Maak dus de juiste keuze door te startten van de tee die past bij je eigen spel!

Ready Golf

Speel je Strokeplay en bent je klaar om te spelen, speel dan! (ook al is het niet je beurt). Wacht niet op je flightgenoot totdat hij/zij klaar is met de clubkeuze of pre-shot routine (bij sommige een eindeloos verhaal trouwens).  We noemen dit READY GOLF. Uiteraard geldt dit niet voor Matchplay waar de eer een onderdeel is van de spelvorm maar je tegenstander wel de keuze heeft om vrijbrief te geven om voor zijn beurt te slaan mocht hij/zij nog niet klaar zijn.

Wees alert en kijk

Slaat jij, of één van uw flightgenoten de bal richting de rough, water of het bos, kijk dan ook goed waar! Hoe meer ogen op de bal des te meer kans dat deze terug te vinden is.  Onthoud de point of entry en loop er zo snel mogelijk in een rechte lijn naartoe. Zo heb jeveel meer kans de bal te vinden, vergeet niet dat je 3 minuten hebt om te zoeken, daarna is het lost ball en moet je je provisionele bal spelen.

Wees niet te trots om geen provisionele bal te spelen

Al is er maar een kleine kans dat je je  bal niet kunt vinden, wees dan niet te trots om geen nieuwe bal  te vinden. Terug lopen naar de originele plek nadat je de bal niet hebt kunnen, de zogenaamde walk of shame, kost tijd en een veel ergernis. Speel je strokeplay en twijfel je hoe je een bepaalde situatie moet aanpakken en door moet  spelen? Denk dan aan regel 3-3.

Organiseer jezelf

Lees je putts terwijl je medespelers aan putten zijn.

Als je als eerst putt, lees dan je putt al tijdens het lopen richting de green, van af een afstand zie je ook veel beter hoe de green in de baan ligt en waar de slopes zich bevinden.

Als je medespeler zich aan het voorbereiden is om te gaan putten, herstel dan jouw pitchmark en ook gelijk 2 van iemand anders.

Als je niet in iemands lijn staat op de green, hole de putt dan uit. Er gaat nergens zoveel tijd verloren dan op de green door steeds maar weer opnieuw te markeren en door een pre-shot routine te gaan.

Zorg ervoor dat je voldoende tees, een marker, extra bal en pitchfork in je zak hebt, zodat je snel door kunt spelen en niet terug naar je tas hoeft te lopen.

Neem altijd je putter mee als je gaat chippen zodat je niet nog eens terug hoeft te lopen naar je tas. Doe het allemaal in één loop, dit scheelt enorm. En als je flightgenoot net uit de bunker heeft geslagen, putt dan vast terwijl hij/zij de bunker gaat harken.

Wacht niet met nadenken wat je gaat doen met je volgende schot maar denk hier vast over als naar de bal loopt. Pas de afstand af vanaf de dichtstbijzijnde afstandsmarker zodat je de afstand al weet als je bij de bal bent. Denk dus vooruit en maak de passende keuze voor het schot onderweg naar de bal.

Mocht je moeten wachten omdat je een langer schot gaat spelen, laat dan de speler(s) die het niet kunnen halen eerst slaan. “Order of play” (Regel 10) is niet aan de orde als je nog niet op de green bent in een strokeplay of stableford wedstrijd.

Buggy golf

Als je in een buggy speelt of er één deelt met een flight genoot, neem dan altijd meer clubs mee naar de bal dan je wellicht denkt nodig te hebben. Je medespeler kan de buggy dan meenemen naar zijn/haar bal en je loopt nadat je geslagen heeft naar de buggy.

Beperk je pre-shot routine

Als je gemiddelde score 80 slagen is en je maakt voor ieder schot 2 oefenswings dan heb je 240 swings gemaakt. Geen wonder dat je  daarna moe bent. Overhaast niet maar het te lang analyseren van schot heeft geen zin en kost teveel extra tijd. De bal beweegt niet, dus slaan en door! Clubs op de grond leggen, weer oppakken, nog een keer achter de bal, weer uitstappen en dan pas slaan……helpt het echt denk je?

Gezelligheid kent zijn tijd

Gezellig kletsen met flightgenot(en) is natuurlijk leuk maar doe het onderweg naar het volgende schot. Vertraag het spel niet omdat je moet wachten totdat iemand zijn/haar gesprek heeft afgerond, of erger nog omdat u in uzelf aan het praten bent.

Slim parkeren

Parkeer of zet je trolley of buggy neer aan de kant van de green die het dichtstbij is naar het pad naar de volgende tee. Teruglopen naar de tas/trolley of buggy kost teveel tijd.

Advies

Geefje flightgenoten nooit ongevraagd advies. Het is niet alleen irritant en misleidend, het is niet eens toegestaan volgens de regels (Regel 8). Eén van de beste tips die je kunt geven aan uw flightgenoten is om een les te boeken bij een PGA professional, die heeft er verstand van.

Telefoons (uit)

Het is niet alleen heel irritant maar het is ook tegen de etiquette van golf om je telefoon aan te hebben. Zet je telefoon op stil, of beter nog, laat hem in de auto liggen. Continue WhatsApp of Social Media checken tijdens een ronde gaat ten koste van uw prestatie en kan andere spelers behoorlijk afleiden en irriteren.

Je plaats op de golfbaan is direct achter de groep voor je, niet direct vóór de groep achter je!

Kijk ook eens wat vaker naar wat er achter je gebeurd. Mocht je moeten doorlaten, kies daar dan ook het juiste moment voor. Een par 3 is altijd een goede optie, je hebt afgeslagen en laat de snellere flight afslaan en loopt samen op naar de green. Dit scheelt enorm veel tijd mocht je moeten doorlaten.

Mocht tijdens een stableford wedstrijd geen punten meer kunnen scoren, pak de bal dan ook op. Stableford is deels ontwikkelt om het spel sneller te maken. Kun je de flight voor je niet bijhouden denk dan na hoe jouw flight sneller kan spelen en wijs elkaar hier ook op.

Onthoud!

Het kan frustrerend voor u zijn als u of uw flight langzaam is maar voor de flight achter je is het nog veel erger!

Veel speelplezier! 🙂

Thomas IJland – PGA Professional

Scroll to top