Golf Tips

Beter uit de rough!

De Edese Golfclub Papendal staat bekend om mooie uitzichten, de vele bunkers, het ontwerp maar zeker ook om de prachtige rough in het seizoen. Schitterend om te zien vanaf  de tee al dat  lange roodzwenkgras wuivend in de wind. De rough geeft de baan body, maakt de baan uitdagender en vooral mooier! Als u erin ligt is het vaak minder prettig en daarom belangrijk om te weten wat te doen. Love it or hate it, u moet er toch mee om kunnen gaan want de kans is groot dat u er één of misschien wel meerdere keren per ronde in beland.

Voorkom ergernis!

Op elkaar moeten wachten in de baan is voor iedereen vervelend en ergernis nummer 1 in golf!  Slaat u uw bal in de rough vanaf de tee, speel dan daarom voor de zekerheid ALTIJD een provisionele bal (Regel 27-2). U voorkomt hiermee dat u terug moet lopen als u de bal niet kunt vinden, de zogenaamde  “walk of shame” :-).  Er is niks vervelender voor u en uw medespelers dan helemaal terug te moeten lopen.

Mocht u uw bal in de rough toch vinden dan kunt u er altijd  voor kiezen uw bal onbespeelbaar te verklaren, Regel 28 (en vooral Regel 28b kan in de rough erg nuttig zijn). In sommige gevallen absoluut verstandig om te doen maar zolang de bal goed zichtbaar is en u ruimte heeft voor een backswing…..de keuze is uiteraard aan u!

Het begint al op de tee!

Op uw homecourse spelen betekent vaak op de automatische piloot spelen. Ik bedoel hiermee dat u op de tee zonder na te denken over een alternatief al een standaard clubkeuze maakt. Het zou beter zijn om bij ieder tee-schot te kijken of u echt wel een driver nodig heeft van de tee. Wat zijn uw opties? Van de linkerkant rough naar de rechterkant rough varieert de afstand tussen de 30 en 50 meter waarbij de semi-rough 5 meter breed is aan beide kanten.  Met welke club heeft u meer controle over u afwijking maar maakt u toch nog voldoende afstand? Kent u uw marges en maakt u een plan op de tee-box voor de hole die u gaat spelen? De rough vermijden begint dus al met het maken van de juiste keuze op de tee. Lees hier meer over course management!

Strategie en clubkeuze

In de rough betekent over het algemeen in de problemen. Daarom is het belangrijk eerst goed te kijken in wat voor type rough en hoe uw bal in de rough ligt.  Doorgaans zult u toch echt uw strategie en plan voor de rest van de hole drastisch moeten aanpassen. Dezelfde club en balvlucht spelen die u in gedachte had vanaf de fairway is echt onmogelijk. De bal goed in het midden raken (sweet spot) is immers veel moeilijker en daardoor zijn uw opties beperkt. Vaak sluit het clubblad op impact (clubface aim) doordat er gras omheen slaat. Dit veroorzaakt minder spin, een lagere vlucht met minder afstand en vaak meer rol.  Vanuit de rough gaat het erom dat u uw score bij elkaar houdt en dat u een double, triple of erger van de scorekaart houdt.  Speel dus het percentage schot, dat wil zeggen, hoeveel procent slagingskans heeft u met uw gekozen club en schot? Hoeveel kans heeft u bijvoorbeeld om met een ijzer 5 de bal uit hoge rough over nog meer rough op de fairway te slaan? Wees wijs, take your medicine!  Clubkeuze is dus eigenlijk het eerste waar u goed over moet nadenken!

De volgende liggingen in diverse types rough worden behandeld

 • Standaard diepe ligging in semi-rough naast de fairway.
 • In de semi rough en tegen de groeirichting in.
 • In de semi rough en met de groeirichting mee.
 • Dunne ligging bovenop de rough rondom de green.
 • Mid hoge rough dichtbij de green.
 • Hoge rough, tussen de enkels en knieën.

Standaard diepe ligging in semi rough naast de fairway

De semi rough op onze baan wordt hoger gemaaid dan op andere banen waardoor de bal vaker in, dan op de semi rough ligt. Is uw swingsnelheid aan de lagere kant dan is het haast onmogelijk goed uit deze positie te komen en voldoende afstand te maken. In de meeste gevallen kunt u het beter vergeten om voor de green te gaan vanuit deze ligging.

golf academy papendal

Wat u hier moet doen is steil inkomen met een club met veel, of in ieder geval genoeg loft om de bal er uit te kunnen slaan. Gebruikt u hier een te lange club met weinig loft dan is uw invalshoek juist vlakker en zal de club eerst gras pakken voordat de bal geraakt wordt. Het clubblad slaat dan vaak dicht en u mist de bal links, u maakt geen afstand en de bal blijft in de rough. Is uw swingsnelheid hoog genoeg (kleinere groep golfers) dan kunt u het risico nemen om voor de green te gaan. Houdt wel rekening met een flyer*!

Wat te doen uit deze positie?

 • Grip stevig zonder te knijpen.
 • Bal verder terug in uw stand om balcontact te verbeteren.
 • Gewicht meer naar links om een steilere invalshoek te bevorderen.
 • Clubblad klein beetje meer open om rekening te houden met dichtslaan van het clubblad.
 • Stand van het lichaam iets links van het doel (open).
 • Versnel door de bal en maak voor zover mogelijk uw swing voldoende af.

In de semi rough en TEGEN de groeirichting in

Het is nu lastiger om de bal goed in het midden van de club te raken, de club zal neigen meer in het gras te blijven hangen, de club zal daardoor afremmen. Als u het gras echt voor de bal raakt is alle energie uit uw schot en zal de bal minder afstand afleggen.

golf academy papendal

Zorg voor een steile invalshoek door de bal ook hier weer wat verder terug in uw stand dus midden of achter het midden)

Gewicht meer naar links en handen voor de bal (richting doel).

Raakt u wat gras tussen de bal en de club dan verliest u energie en daardoor minder afstand en meer rol als gevolg.

In de semi rough en MET de groeirichting mee

Vaak is dit een gunstigere ligging want er is minder weerstand maar het gevaar van een flyer is wel meer aanwezig.

edese golfclub papendal

Bij een flyer komt er iets gras tussen het clubblad en de bal. De bal vliegt verder en harder uit de rough omdat er minder spin op de bal zit en vliegt daarom veel verder dan normaal. Beter dus om 1 club minder te nemen om te voorkomen dat de bal voorbij het doel vliegt. U kunt de nu vrijwel hetzelfde spelen zoals u zal doen vanaf de fairway maar houd er wel rekening mee dat u niet te steil in het gras slaat en daardoor de bal te hoog in uw blad raakt.

Dunne ligging bovenop de rough rondom de green

Dit lijkt vaak makkelijker maar meestal pakt het toch anders uit. Een klein beetje gras tussen de club en de bal en de hoeveelheid backspin op de bal neemt behoorlijk af waardoor er meer rol op de bal ontstaat.

golf academy papendal

Omdat de bal bovenop de rough ligt, is de kans groot dat u eronder door zult slaan. U moet de club dus als het ware iets boven de grond houden om dit te voorkomen.

Chip de bal zonder polsactie en neem een club met voldoende loft, focus op uw landingspunt.

Plaats de bal midden in uw stand, uw gewicht meer naar links maar uw handen niet teveel voor de bal om te voorkomen dat u te diep slaat met de club.

Oefen dit op de driving-range door de bal op een lage tee te plaatsen en de bal met een wedge eraf te slaan waarbij u dus de grond niet mag raken.

Mid hoge rough dichtbij de green

De bal dient relatief snel te stoppen en dat maakt dit schot juist moeilijker. Neem sowieso een sand-wedge zodat de bal snel omhoog schiet en niet veel uitrolt.

beter uit de rough

Grip korter dan normaal voor meer controle.

Leun iets naar links met de bal middenin uw stand.

Versnel wel door de bal maar swing niet te hoog door.

Snelheid maken is lastiger omdat de afstand tussen uzelf en de green klein is.

Hoge rough, tussen de enkels en knieën

De ideale ligging voor uw tegenstander maar ligt u er zelf in dan zijn uw opties beperkt. Hit and hope of een strafslag nemen is mijn advies (Regel 28). Als u ervoor gaat is de kans groot dat u volgende slag nog moeilijker is en u uw score op deze hole verknalt (of uw hele ronde in Strokeplay). Denk goed na voordat u de bal gaat slaan , meestal is het nemen van een strafslag de slimste keuze.

golf academy papendal

Voor de waaghalzen:

Neem sowieso een korte club met veel loft (sand-wedge tot maximaal ijzer 9) en zorg voor veel versnelling door impact.

Kies de kortste weg terug naar de fairway. Het hoge gras zal dusdanig veel snelheid van uw club afhalen dat afstand maken vanuit deze ligging haast onmogelijk is.

Doorslaan gaat haast niet meer dus maak een kapbeweging naar de bal.

Pas op voor polsblessures en ga niet voor het onmogelijke schot!

Conclusie

In de rough liggen overkomt ons allemaal wel eens (of meerdere keren) per ronde. De kwestie is het te accepteren en weten hoe er mee om te gaan. Wees wijs vanaf de tee en als u in de rough ligt behandel deze ligging dan adequaat. Dezelfde club slaan als vanaf de fairway is zinloos. Het blijft altijd gissen hoe de bal eruit zal komen maar neem de juiste beslissing door goed te kijken wat uw opties zijn en blijf kalm! Hoe meer ervaring des te beter u kunt omgaan met dit soort liggingen dus veel spelen en vaker oefenen vanuit de rough helpt. Vragen? Ik hoor het graag!

Scroll to top