Golf Tips

Wat is custom fitting?

Nieuwe golfclubs? Daarom…

Ik las laatst een stukje over het aanschaffen van nieuwe golfclubs (of niet) en ik moest gelijk denken aan het verhaal van de pijl of de Indiaan.

Er is tegenwoordig zoveel keuze dat ik heel goed begrijp dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Ik help u graag om wat meer te weten te komen over het fenomeen “custom fitting”, op maat gemaakte golfclubs die passen bij de golfswing en het lichaam van de speler.

Goed materiaal dat bij u past kan uw golf enorm helpen en veel invloed hebben op uw spelplezier. Maar golfclubs hebben zeker een soort van houdbaarheidsdatum. Als u denkt dat u na 10 of zelfs 15 jaar nog steeds geen nieuwe clubs nodig heeft dan daag ik graag uit om eens een hedendaagse club uit te proberen. Ik garandeer u in ieder geval meer afstand en wellicht daardoor meer spelplezier! En door het inzetten van Trackman kan precies gemeten worden welke club het beste bij uw swing past en het verst en beste slaat.

Welke golfer heeft “custom fitted” golfclubs nodig?

Het zou te gemakkelijk zijn om te zeggen dat iedereen op maat gemaakte clubs nodig heeft,  het is beter onderscheid te maken tussen de volgende 4 type golfers:

 1. Golfers met clubs in verkeerde staat door gebruik. Denk hierbij aan een losse of gebroken shaft, gladde of kapotte grips, loft of liggingen van de club die niet kloppen, een los stukje in uw shaft dat geluid maakt, etc.
 2. Golfers met een bepaalde fysieke karakteristiek (lengte benen, verhouding boven en onderlichaam, handgrootte etc).
 3. Golfers met een bepaalde swing karakteristiek (meestal ongewenst) zoals bijvoorbeeld een constante slice of een te hoge of lage balvlucht.
 4. De laatste groep is de betere golfer of professional met een goed idee van wat hij/zij mooi vindt, een vaste swing heeft en weet wat zijn/haar swing karakteristieken zijn.  Deze golfers hebben voordeel heeft aan professioneel advies om samen de huidige set na te lopen, het zogenaamde fine-tunen van de set. In welke groep past u?

Hoelang speelt u al met dezelfde clubs en heeft u nog steeds dezelfde grips op uw clubs als toen u ze jaren geleden kocht?

Belangrijke vragen aan de golfer

Voorafgaand aan een fitting moet de clubfitter/professional een aantal dingen van u te weten komen.

 • Wat is uw doel? Wat hoopt u te bereiken of wat wilt u juist voorkomen?
 • Welk type schot slaat u met het meeste vertrouwen en welke balvlucht vindt u het moeilijkst?
 • Welke club is uw meest favoriete en welke de minst favoriete?
 • Staat van uw spel. Constant, slechter dan voorheen of beter dan voorheen.
 • Hoe vaak oefent en speelt u?
 • Type golfbaan waar u speelt (grootte greens/breedte fairways) en ondergrond (hard of zacht).
 • Eventuele blessures en/of fysieke beperkingen.
 • Wat verder ter sprake komt.

Eigenschappen die van invloed zijn

 • Lengte van de club.
 • Loft. Sterke loft geeft een lagere vlucht en meer lengte.
 • Lie-angle. De ligging van een club vlak of steil zijn afhankelijk van de lengte van het lichaam en armen van de speler.
 • Type shaft (staal of graphite). Staal is zwaarder en graphite lichter en vangt vibraties beter op.
 • Shaft flex (flexibiliteit). Stijver of slapper en heeft te maken met de snelheid waarop de golfer de club swingt. Een lage swingsnelheid heeft een flexibele shaft nodig, hoge swingsnelheid heeft een stijvere shaft nodig.
 • Gewicht. Een swing op snel tempo heeft door de regel vaak een wat zwaardere shaft nodig, een minder snelle swing doorgaans een wat lichtere.
 • Grip. Dikte van de grip heeft te maken met grootte van de hand. Ook het gewicht van de grip heeft invloed.

Dan de fitting zelf. Stap 1 – Statische fitting

Voordat er ballen geslagen worden moet er eerst gemeten worden om te kunnen bepalen welke lengte de speler nodig heeft.  Dus lengte speler, lengte van pols tot aan de grond en handgrootte.

Stap 2 – Dynamische fitting

Lengte club. Hiermee kan de juiste lengte van de club bepaald worden. Met de juiste lengte kan de golfer de maximale afstand halen zonder in te leveren op accuratesse. Deze stap is dus essentieel in het proces! Te vaak kom ik lange mensen tegen met veel te lange clubs (meer dan 1 inch per club verlengd).  Te lange clubs zorgen vaak voor minder consistency van het kunnen raken van de sweet spot en dus een balvlucht met minder afstand en meer afwijking. Dit testen we tegenwoordig met droogshampoo. Maar als de club langer worden moet de ligging van de club ook vlakker en andersom. Let op! Lange golfers hebben niet persé langere clubs nodig en kleinere golfers ook geen korter clubs.

Ligging club. Dit heeft invloed op de richting van de bal bij vertrek van het clubblad. De zogenaamde lie-angle wordt bepaald met stickers die op de sole van de club geplakt wordt of door een streep te zetten op de golfbal (indien geen launch-monitor aanwezig). Zo kan de fitter/professional zien met welk deel van de sole de club de grond raakt of hoe de club op impact tegen de bal is gekomen.  Als de hak van de club de grond teveel raakt dan zijn de clubs te upright (steil) voor de speler en een vlakkere club is dus noodzakelijk. Wordt de de teen van de sole meer geraakt dan is de club te flat (vlak)  voor de speler. Tijdens dit proces slaat u dus ballen en blijkt de fitter het patroon van impact van de sticker (zie foto).

Shaft. Er zijn meer dan 6000 soorten shafts op de markt en veel dingen om rekening mee te houden als het gaat om het bepalen van de juiste shaft, onder andere:

 • De keuze van de juiste type, flex en gewicht is het belangrijkste.
 • Accuratesse gaat boven afstand.
 • Lichtere shafts kunnen sneller bewogen worden, een voordeel voor de oudere golfer, dames of minder sterke golfers.
 • De shaft bepaald de positie van het clubblad op impact.
 • Flexiblere shafts geven de gemiddelde clubgolfer meer accuratesse.
 • Het gewicht van de shaft heeft direct invloed op de clubsnelheid.

Grip. De juiste grip wordt bepaald door het vastpakken van de grip en te kijken of de middelste 2 vingers van de bovenste hand net de palm van de hand raken. Bij een te kleine grip komen de vingers onder de palm en heeft u dus minder grip. Een te kleine grip kan negatief invloed hebben op de snelheid en richting van de balvlucht. Er zijn verschillende soorten grips op de markt. Full cord (touw erdoor), 1/2 cord, ribbed of rond, etc. Meer dan 75% van de mannelijke golfers heeft bijvoorbeeld te dunne grips.

Design van de club. Bijvoorbeeld: grootte clubhoofd, materiaal clubhoofd, hoeveelheid cavity, hoeveelheid off-set, zwaartepunt. Een grotere sweet-spot bestaat niet, dit is namelijk één punt op het clubblad. Wat natuurlijk wel kan is een groter clubhoofd met meer off-set (vergevingsgezindheid).

Samenstelling van de set. Hoeveel wedges heeft u nodig en wat is uw langste ijzer? Ik adviseer mensen met een handicap boven de 18 niet vaak een ijzer 3 of 4 aan te schaffen. Een hybride past vaak beter bij deze speler. De samenstelling van uw set moet zo zijn dat de clubs goed in elkaar overlopen qua afstand. Dit zorgt voor een betere controle over uw afstand in de baan.

Boek een fitting, klik hier!

Tijdens de fitting

 • Sla tijdens de fitting verschillende type schoten en onthoud, het is echt geen long-driving competitie! Rustig aan en probeer ook wat minder volle schoten en verschillende balvluchten te slaan.
 • Check altijd waar u de bal raakt op het clubblad (droogshampoo). Doet u dit niet dan heeft de hele fitting eigenlijk geen zin! U weet immers niet waar u de bal geraakt heeft.
 • Vraag om feedback net als tijdens een les en geef aan hoe de club voelt. Samen erover praten helpt en geeft meer informatie.

Last but not least!

 • Neem de tijd en beslis niet te snel en koop geen clubs zonder dat u ze echt geprobeerd hebt. Twijfelt u dan kunt u mij altijd benaderen voor advies!
 • Het is beter een fitting te doen op een locatie waar u de balvlucht ook daadwerkelijk kunt zien. U kunt een beter beslissing maken als u ballen kunt slaan, dus bij voorkeur niet op een scherm in een winkel.
 • Zien, horen en voelen, verschillende opties proberen en vergelijken, daar gaat het om!

De fittingen die ik doe bij ons op de club zijn op dit moment van Ping. De nieuwe G400 van Ping kunt u proberen met allerlei verschillende shaft opties. Ook voor dames is de nieuwe Gle lijn van Ping een absolute aanrader, lekker licht en gemakkelijk! Binnenkort worden de merken Mizuno en Titleist toegevoegd om zo meer A-merken aan te kunnen bieden.

Als ik een fitting doe dan is mijn eerste belang dat het u als golfer een betere speler maakt en u meer spelplezier gaat bezorgen. Het commerciële aspect is voor een clubpro van minder belang, het spelplezier en verbetering van de leden staat voorop.

Thomas IJland

Interesse in een fitting of vragen over dit artikel? Klik hier!

Nieuwe grips nodig? Klik hier!

Aanbieding: hele set ijzers (9 clubs) re-grippen voor slechts € 45,-!

Scroll to top