Golf Tips

Het is geen rocket-science!

Slimmer oefenen, meer oefenen, beter golfen, meer plezier

Zomerswings worden gemaakt in de winter! Okay, met 4 graden onder nul is het niet ideaal oefenen maar doorgaans kunt u juist in deze periode het verschil maken voor het komende seizoen.

Probeer als u gaat oefenen op de range uw schoten te analyseren. Welk schot nekt u steeds in de baan? Waar startte de bal (clubface op impact) en hoe was de curve op de bal in de lucht (zwaaibaan)? Klonk het goed? Voelde het lekker in de handen? Op deze manier zorgt u voor bewustzijn creëren.

HOREN en VOELEN en dan ZIEN wat de bal doet in de lucht. Een slecht gevoel in de handen en een beetje raar geluid is uiteraard een bal die slecht geraakt is. Gebruik in dit geval droogshampoo en spuit het clubblad in. Zo checkt u waar u de bal raakt. Hoe raakt u de bal meer in het midden? Doen, doen, doen en nog meer doen, golf is een skill, hoe vaker u oefent hoe behendiger u zult worden.

VERTREK = STAND CLUBBLAD OP RAAKMOMENT (face-angle).

  • Bal vertrekt direct links van het doel = clubblad staat naar links op impact.
  • Bal vertrekt direct rechts van het doel = clubblad staat naar rechts op impact.

CURVE = CLUBBLAD STAND OP RAAKMOMENT t.o.v. ZWAAIBAAN (Trackman face to path).

  • Bal curved naar links in de lucht = clubblad staat naar links t.o.v.  de zwaaibaan.
  • Bal curved naar rechts in de lucht = clubblad staat naar rechts t.o.v. de zwaaibaan.

Het verschil tussen blocked en random oefenen

Hoogstwaarschijnlijk herkent u beide vormen van oefenen direct, maar weet u niet precies wanneer u op welke manier u beter kunt oefenen. Hieronder een beknopte uitleg en een paar voorbeelden van deze 2 verschillende manieren van oefenen.
Blocked oefenen is de vaardigheid/techniek en het doel waar u naartoe slaat bij elke slag hetzelfde. U slaat dus alle ballen met dezelfde club naar hetzelfde doel totdat u het uiteindelijk (hopelijk) zonder er veel over na te denken kunt uitvoeren. Blocked oefenen is uitermate geschikt voor de startende golfer die juist bepaalde skills onder de knie moet krijgen, of voor golfers die een bepaalde aanpassing in de swing willen krijgen. Door veel repetitie op de juiste manier zal dit sneller gaan. Echter om praktijkgericht en effectiever  te oefenen en een all-round golfer te worden is random oefenen vele malen beter.

Random oefenen verandert u bij elke swing van opdracht, eigenlijk net zoals op de golfbaan. Ieder schot gaat naar een nieuw doel met een andere club en het liefst ook met een andere techniek of vlucht. Logischerwijs kost dit wat meer tijd omdat u door uw set-up en routine gaat voor elk schot, bij random oefenen oefent u dus eigenlijk efficiënter. U haalt meer uit uw oefentijd en bereidt zich vele malen beter voor op een ronde golf.

Hier een aantal voorbeelden van random oefenen van verschillende technieken;

Putten: Oefen met 1 bal en probeer elke putt in 1 keer te maken. Maakt u de putt ga dan pas naar een nieuwe positie en herhaal dit vanaf verschillende posities met verschillende slopes, breaks en afstanden.

Rondom de green: Oefen voornamelijk van lastige liggingen en varieer tussen chipschoten, pitches en bunkerschoten. Probeer verschillende liggingen (uphill, downhill, side-hill) om te blijven nadenken over wat u moet aanpassen voor elk schot. Varieer!

Full-swing: Varieer zoveel mogelijk na iedere bal die u slaat. Verander na elk schot uw doel, club en balvlucht. Ook al lukt het schot niet precies zoals u voor ogen had, verander iedere keer weer van opdracht en probeer het schot wat niet lukte in een later stadium nog een keer. Probeer voornamelijk te werken aan verschil van traject en curve en oefen zoveel mogelijk alsof u in de baan bent.

Klik hierom een uitgebreid onderzoek te lezen over deze 2 verschillende types.

U  krijgt meer vaardigheid door efficiënter en met focus te oefenen,  door baansituaties na te bootsen en met meer tijd tussen de ballen door.  Een veel voorkomende fout is net zo lang ballen weg te slaan totdat die ene superbal eindelijk voorbij komt. Probeer uw tijd op de range nuttiger en efficiënter te spenderen door oefeningen en drills te doen.

Dus:

  • REPETEER om uw techniek te verbeteren.
  • VARIEER om uw skills te verbeteren.
  • SIMULEER om uw prestatie te verbeteren.

Klik hier voor allerlei verschillende oefeningen voor op de driving-range.

Scroll to top