Golf Tips

De top 5 oorzaken van slecht scoren

En wat u eraan kunt doen om het te voorkomen.

Zonder dat u het zelf misschien doorheeft maakt u tijdens een ronde golf. Hoogstwaarschijnlijk wel 1 of meer van onderstaande fouten. Hieronder de top 5 van de  meest voorkomende oorzaken die zorgen voor een hoge score. Bij iedere oorzaak wordt een mogelijke oplossing gegeven.

1. Te riskant en buiten uw kunnen spelen

Zeker nummer 1 van de lijst! Hoeveel kans van slagen heeft het schot dat uw wilt gaan spelen? Schaak uzelf door de baan. Speelt u het percentage schot en maakt u de juiste afweging wel per schot? Gaat u door een bepaalde routine of is het puur op gevoel of zelfs staan en slaan?

De afweging voor een clubkeuze en bepaald schot type zijn afhankelijk van o.a. de volgende factoren:

 • Ligging bal (rough, fairway, semi-rough, etc).
 • Stand golfer (vlak, uphill, boven de voeten etc).
 • Wind (tegen, mee, cross).
 • Positie vd vlag (achter bunker, voorop, achterop, etc).
 • Hazards (waar kun je missen en waar niet?).
 • Vertrouwen bij het gekozen schot.

Elk schot moet in weze een bepaald plannetje hebben en een goede voorbereiding.

2. De bal niet dichtbij genoeg chippen

Door de bal te ver van de hole te laten wordt er meer druk gelegd op de putt die gaat komen. Vaak nemen golfers een club met teveel loft als ze rondom de green moeten chippen. “ Low is the way to go” is een  uitdrukking die ik vaak gebruik. Oefen vaker met een ijzer 9, 8 of 7 rondom de green en speel de “chip and run” (laag en rollend). Chippen met een hybrid is ook een hele goed oplossing die heel effectief is. Uiteraard is dit wennen als je het niet gewend bent maar het slagingspercentage is hoger dan een bal door de lucht met weinig rol.  Chip met minder loft rondom de green. Alleen indien noodzakelijk meer loft en hoger spelen.

3. Ballen tekort laten (uw afstanden niet goed kennen)

Weet wat u moet overbruggen om over een hazard heen te slaan of om er juist voor te blijven. Wat is uw carry afstand per club? Het kennen van uw afstanden is cruciaal waarbij u realistisch moet zijn dat er ook wel eens een bal niet goed wordt geraakt. Hoe ver gaat de ijzer 8 bijvoorbeeld gemiddeld gezien? Hebt u dit wel eens gemeten op de range of met Trackman? Kennis over uw afstanden is essentieel om goed te kunnen scoren in de baan.

4. Ballen verliezen en strafslagen oplopen

Neem de veilige route of oplossing na een verkeerde bal en voorkom daarmee een fout na een fout. Take your medicine en positioneer de bal zodat het volgende schot weer richting het doel kan. Kies voor richting boven afstand en speel veilige lijnen.

5. Te vaak korte putts missen

Train op de 3 categories putts —> putts de u moet maken (binnen 1 meter), putts die u wilt maken (van 1 tot 5 meter) en putts waarbij een 3-putt voorkomen wordt (10 meter en langer). Zie ook schema onder.

De Top 5 samengevat

 1. Te riskant en buiten uw kunnen spelen
 2. De bal niet dichtbij genoeg chippen
 3. Ballen tekort laten (uw afstanden niet goed kennen)
 4. Ballen verliezen en strafslagen oplopen
 5. Te vaak korte putts missen

Skills die nodig zijn om beter te scoren

 • Een scherp kort spel.
 • Beter putten.
 • Minder loft gebruiken rondom de greens.
 • Beter pitchen.
 • Een favoriet schot in huis hebben  (die vaak werkt).

Drills nodig? Klik hier!

Scroll to top