Golf Tips

Carry over de hei, iedereen blij!

De heide op hole 1 is voor veel golfers een uitdaging, voor anderen juist een reden om liever op hole 10 te starten. Het ziet er in idee geval fraaier uit en in principe niet echt veel moeilijker dan voorheen. De hazards zijn nu namelijk veel beter zichtbaar. Waar het om draait is kennis over je clubsnelheid en daarmee kennis hoever je de bal kunt slaan!

Komt dit bekend voor?

Net te kort van de green op hole 1 en vaak met wat curve van links naar rechts. Hoe dat kan? Koud uit de auto zonder inslaan misschien? Niet in het midden van de club geraakt? Allemaal opties die meespelen maar één ding is zeker, je had een te korte club in de handen die het midden van de green nooit kon halen! Er is bijna niks frustrerender in golf dan een goeie bal slaan, perfect op lijn, met de juiste vlucht maar net te kort waardoor je met een bogey of misschien nog slechter van de hole af loopt. Golf kan hard zijn en stoppen met slicen is soms al moeilijk genoeg. Weten hoe ver je een bepaalde club slaat scheelt enorm! En de juiste tee kiezen die bij je clubsnelheid past is essentieel voor het plezier van je ronde (minder oponthoud door minder zoeken, etc.)

Ken je afstanden!

Het lijkt misschien verder dan het is maar om op hole 1 over de hei te komen heb je minder afstand nodig dan je denkt. Soms worden banen makkelijker en minder fraai gemaakt omdat een groep leden moeite hebben met een bepaalde hole. Ik heb holes op verschillende golfbanen in Nederland op een droevige manier aangepast zien worden vanwege het feit dat een kleine groep mensen niet op willen schuiven naar een tee die past bij hun clubsnelheid.

Vroeger, in de tijd van het GVB, moest je op de driving-range als man 120 meter kunnen slaan en als vrouw 100. Haalde je dit niet, dan mocht je niet eens je baan in om examen te doen! Tegenwoordig doen mensen een handicap 54 cursus in 2 dagen, slagen altijd, en kan men direct de baan in en golfen.

Carry afstanden over de hei op Hole 1

  • Oranje tee = 55 meter carry.
  • Rood tee = 75 meter carry.
  • Geel tee = 89 meter carry.
  • Wit tee = 100 meter carry.

Wat belangrijk is, is dat je weet waar je de bal moet laten landen (carry). Kennis over je carry en totaal afstanden zijn essentieel om goed te kunnen scoren. Golfers die deze afstanden goed kennen scoren over het algemeen beter. Hoe ver vliegt je ijzer 5 door de lucht? De totale afstand is afhankelijk van de baan condities (zacht of hard). Afstand wort bepaald door clubsnelheid en impact effiency m.a.w. hoe goed raak je de bal?

Kies het vak dat bij je past

In welke van de vakken op bovenstaande foto wil je de bal laten landen? Uiteraard is vak C het beste. Maar heb je deze carry afstand niet in huis of haal je vak C alleen maar met een laag inkomende bal met veel rol, dan is vak A eigenlijk nog je enige optie. Een bal die in vak B moet landen brengt namelijk vaker de bunker en de grasbunker aan de rechterkant in het spel. De lage grasbunker rechts van de green is dus eigenlijk best een goede misser maar wel gespeeld naar het verkeerde vak en met te weinig club!

Laat je de bal ergens voor in vak C laat landen, dan heb je nog voldoende ruimte over. Zoals te zien op de foto is er achter de bunker nog zeker wel 16 meter green diepte. Overigens is dat op bijna alle golfbanen zo. De bunkers liggen niet vaak aan de achterkant van de green maar veel vaker aan de voor of aan de zijkanten van de green. Daarom, midden green is altijd goed!

“The center of the green never moves (Boo Weekly)”

Maar stel, je hebt de lengte niet om de bal in VAK C te laten landen, wat dan? Speel dan op save en leg de bal voor de green! Dus speel naar VAK A. Je haalt daarmee de bunker uit het spel. Daarna een chip en een putt en je maakt nog steeds een par (en anders een bogey). Haal je vak A niet? Dan sta je op de verkeerde tee en moet je 1 tee opschuiven naar voren!

Maak dus de juiste clubkeuze, vaak is dit 1 club meer dan je denkt. Goede kennis over je afstanden zorgt ervoor dat je met meer gemak over hazards slaat. Dit geeft je meer kansen op een goede score! Speel het schot ook met de club waarmee je de meeste kans op slagen hebt. En zeker niet onbelangrijk, hou er rekening mee dat je niet alle ballen perfect uit het midden van het clubblad slaat.

Speel vanaf de tee die past bij je clubsnelheid!

De totale afstand van de balvlucht wordt bepaald door de clubsnelheid en de efficiency van je impact moment. Iemand met een clubsnelheid van 70 mph zal zijn/haar ijzer 5 zo ongeveer 130 meter slaan. Vermenigvuldig je dit cijfer met 36 (130 x 36) dan kom je 4680 meter. Dit staat gelijk aan de totaal afstand van onze baan van RODE tee’s. Heb je niet genoeg snelheid voor een bepaalde tee, ga dan één tee naar voren! Kwel je niet, zeur niet over de hei of dat je een hindernis niet kunt halen. Zoek het bij jezelf, niet bij de baan. Schuif één tee op naar voren. Je doet jezelf er een plezier mee. En wellicht de mensen die achter je spelen ook.

Formule: IJzer 5 afstand x 36 = Lengte baan en bijpassende tee-marker

Met moderne technologie als Trackman is het overigens erg gemakkelijk om er achter te komen wat je clubsnelheid is. Je zult dan ook zien dat de afstanden in onderstaande tabel kloppen bij jouw clubsnelheid. Vaak zijn amateurs verrast als ze zien hoe ver ze werkelijk slaan. Meestel denkt men de bal verder te slaan dan wat gemeten wordt.

Kennis over je clubsnelheid geeft kennis over je afstanden en helpt je met het kiezen van de juiste tee’s. Speel je vanaf de verkeerde tee die niet overeenkomt met jouw clubsnelheid, dan zal je speelplezier afnemen. Daarnaast is de kans op vertraging in de baan veel groter dan wanneer je een tee kiest die past bij je clubsnelheid.

Speel vanaf de tee die past bij je clubsnelheid.

Conclusie

  • Wees voorbereid (inslaan op de range).
  • Kies de tee die past bij jouw swing snelheid!
  • Ken je swing snelheid en daarmee je afstanden (kom meten met Trackman).
  • Speel naar je kunnen en speel het percentage schot.
  • Speel naar het midden van de green (indien haalbaar).

Hopelijk begin je na het lezen van dit artikel beter aan je ronde en helpt het je aan betere beslissingen voorafgaand een schot.

Succes met spelen! Groeten Thomas IJland

Meer weten over Trackman of hulp nodig met je golfswing?

Neem contact op, we helpen graag!

Meer Tips? Klik hier


Scroll to top