Golf Tips

Carry over de hei, iedereen blij!

De heide op hole 1 is voor veel golfers een uitdaging, voor anderen juist een reden om liever op hole 10 te starten. Het ziet er in idee geval fraaier uit en in principe niet echt veel moeilijker dan voorheen. De hazards zijn nu namelijk veel beter zichtbaar. Waar het om draait is dat je goed moet weten hoever je met welke club slaat. Weet jij wat je carry afstanden zijn per club?

Komt dit bekend voor?

Op de foto hieronder een aantal balvluchten die nogal eens voorkomen op de eerste hole. Té kort van de green en vaak met wat curve van links naar rechts. Hoe dat kan? Koud uit de auto zonder inslaan misschien? Niet in het midden van de club geraakt? Allemaal opties die meespelen maar één ding is zeker, je had een te korte club in de handen die het midden van de green nooit kon halen. En het clubblad stond open op de zwaaibaan maar dat is een ander issue.

Er is bijna niks frustrerender in golf dan een goeie bal slaan, perfect op lijn, met de juiste vlucht maar net te kort waardoor je met een bogey of misschien nog slechter van de hole af loopt. Golf kan hard zijn en stoppen met slicen is soms al moeilijk genoeg. Maar kennis over hoe ver je bepaalde clubs slaat kan een hoop slagen schelen.

Ken je carry afstanden!

Het lijkt misschien verder dan het is maar om op hole 1 over de hei te komen heb je minder afstand nodig dan je denkt. Vanaf de gele tee’s is dit slechts 89 meter! (van wit 100 meter, van rood 75 en van oranje 55 meter).

Wat belangrijker is dat je weet waar je de bal moet laten landen (carry). Kennis over je carry afstanden is essentieel om goed te kunnen scoren. Golfers die deze afstanden goed kennen scoren over het algemeen beter. Hoe ver vliegt je ijzer 7 door de lucht? Ken je je afstanden per ijzer of is het een beetje op de gok?

Kies het vak dat bij je past

In welke van de vakken op bovenstaande foto wil je de bal laten landen? Uiteraard is vak C het beste. Maar heb je deze carry afstand niet in huis of haal je vak C alleen maar met een laag inkomende bal met veel rol, dan is vak A eigenlijk nog je enige optie. Een bal die in vak B moet landen brengt namelijk vaker de bunker en de grasbunker aan de rechterkant in het spel. En zeker als je de bal slicet van de tee. De lagere grasbunker rechts van de green is dus eigenlijk best een goede misser maar wel gespeeld naar het verkeerde vak en met te weinig club! Pak trouwens, als je in deze grasbunker ligt, liever geen wedge maar probeer het met weinig loft (hybride of ijzer 8 of 7).

Als je de bal ergens voor in vak C laat landen, dan heb je nog voldoende ruimte over. Zoals te zien op de foto is er achter de bunker nog zeker wel 16 meter green diepte. Overigens is dat op bijna alle golfbanen zo. De bunkers liggen niet heel vaak rondom de achterkant van de green of achter de green. Maar veel vaker voor of naast de voorkant van de green. Daarom, midden green is altijd goed!

“The center of the green never moves (Boo Weekly)”

Maar stel, je hebt de lengte niet om de bal in VAK C te laten landen, wat dan? Speel dan op save en leg de bal voor de green! Dus speel naar VAK A. Je haalt daarmee de bunker uit het spel. Daarna een chip en een putt en je maakt nog steeds een par (en anders een bogey).

Probeer dus je ego en het gissen opzij te zetten bij het maken van een clubkeuze. En meer kennis van je afstanden zorgt ervoor dat je met meer gemak over hazards slaat. Dit geeft je meer kansen op een goede score! Speel het schot ook met de club waarmee je de meeste kans op slagen hebt. En zeker niet onbelangrijk, hou er rekening mee dat je niet alle ballen perfect uit het midden van het clubblad slaat…:-)

Met moderne technologie als Trackman is het overigens erg gemakkelijk om er achter te komen wat je carry afstanden en raakpatronen zijn. Vaak zijn amateurs verrast als ze zien hoe ver ze werkelijk slaan. Meestel denkt men de bal verder te carry-en dan wat gemeten wordt.

Conclusie

  • Wees voorbereid (inslaan op de range).
  • Ken je carry afstanden (of kom ze inmeten m.b.v. Trackman).
  • Speel naar je kunnen en speel het percentage schot.
  • Speel naar het midden van de green (indien haalbaar).

Hopelijk begin je na het lezen van dit artikel beter aan je ronde en helpt het je aan betere beslissingen voorafgaand een schot.

Succes met spelen! Groeten Thomas IJland

Meer weten over Trackman of hulp nodig met je golfswing?

Neem contact op, we helpen graag!

Meer Tips? Klik hier


Scroll to top