Golf Tips

Zomaar een woensdagochtend

Hoi Hans, hoe gaat het met je?  Slecht! Oh nee, wat naar, wat is er dan aan de hand?  Nou ik sla alles laag en naar links!

Ah, okay, ik dacht dat het slecht met jou ging, maar het is gelukkig alleen je golfswing! Nee, met mij gaat het prima maar mijn golf niet! Ik sla alles links!

Vervelend, maar laten we samen even gaan kijken wat we kunnen aanpassen zodat je vaker in de buurt van je doel eindigt. 

We lopen naar de lesruimte en ik vraag om wat ballen te slaan met zijn favoriete ijzer zodat ik kan zien wat zijn patronen zijn qua swing. Hans pakt zijn ijzer 7, geen verrassing, bijna iedereen heeft de ijzer 7 als favoriet. Bal na bal worden met een hoog tempo en zonder aandacht afgevuurd, de meeste ballen gaan laag met behoorlijk veel hook erop. Ik zie dat ie op zijn manier enorm zijn best doet om het goed te doen, maar nog voordat de laatste bal de grond heeft geraakt heet Hans al een nieuwe bal klaarliggen om afgevuurd te worden. Hans heeft kennelijk het idee dat het snel moet. 

SNELHEID OMHOOG = KWALITEIT OMLAAG

Na een bal of vijf of zes vraag ik:” Waar mik je op Hans? Hij kijkt verbaasd op en antwoordt “ja gewoon rechtuit…” en wijst naar voren. “Kun je proberen iets specifieker te zijn en een kleiner doel te kiezen?” vraag ik. “Pak die gele vlag maar als doel” zeg ik vast en ik leg een tour stick neer op de grond zodat het zichtbaar is voor hem waar hij naartoe staat opgelijnt met zijn voeten en lichaam. Opnieuw worden er in een hoog tempo ballen achter elkaar geslagen, het lestarief is inclusief ballen.  Ik loop naar de voorkant toe en kijk hie hij de club vast heeft. Zijn rechterhand zit helemaal onder de grip en van zijn linkerhand zie ik bijna 4 knokkels (de meeste zijn wit van het knijpen), Hans heeft een veel te sterke grip. 

BEPAAL ALTIJD EERST JE DOEL VOORDAT JE EEN BAL WEGSLAAT

In gedachte schat ik in wat Hans zal zeggen als ik zijn grip ga herstellen. Zal hij na een uitleg van de invloed van de grip op zijn balvlucht meegaan in het verhaal en accepteren dat hij de club anders moet vastpakken? Ik bedenk nog even zijn stand te veranderen zodat zijn lage hook alsnog bij het doel kan eindigen. Maar ik ga voor het meest voor de hand liggende en leg hem uit dat met deze grip het lastig wordt controle te krijgen over de vlucht. In vier stappen leg ik uit hoe de club vastgepakt dient te worden, V’tjes paralel, pinkmuis van de linkerhand op de grip, etc etc. Hans doet zijn best met deze nieuwe grip en gaat staan om te slaan. Nog voordat ie een bal weg heeft geslagen kijkt hij me met een verwarde blik aan en zegt: “Ja maar dit voelt niet goed!” Machteloos probeer ik duidelijk te maken dat dit toch echt beter is, zeker voor de lange termijn. In mijn gedachten denk ik, nee het voelt niet goed, maar iedere hole je bal links in de rough zoeken, dat voelt wel goed? 

GOED GOLFEN BEGINT MET EEN GOEDE GRIP! 

We gaan toch maar even terug naar zijn oude grip en om de twee ballen verander ik stap voor stap zijn grip in een iets neutralere. Sommige ballen raakt Hans wat minder goed maar over het algemeen zien we dat de curve naar links afneemt en dat de manier waarop hij zijn club vastpakt toch echt wel veel invloed heeft op  de vlucht. “Goh, het werkt wel maar het voelt wel echt heel slecht hoor, ik weet niet of ik dit wel wil veranderen”. 

Ik laat Hans op het TV scherm de Trackman gegevens nog even zien hoe de spreiding is van zijn laatste ballen ten opzichte van het begin van de les. De goede ballen eindigden gemiddeld zeven meter links van het doel op een totaal afstand van 140 meter, in het begin had er ballen bij die meer 30 meter links eindigden. “Zeven meter spreiding op 140 meter, dat is minder dan 10% procent Hans. Zie je dat het wel echt effect heeft als je hier aan gaat werken?  “Ja, ik zie het maar het voelt echt niet goed hoor”…

Ik begrijp het heel goed maar het voelt niet goed… 🙂

Hook je de bal ook steeds? Denk dan eerst aan je grip
Vertrekt je bal links? Je club staat naar links op impact
Curved je bal naar links? Je club staat links van je zwaaibaan op impact
Gebruik droogshampoo om te checken waar je da bal op het blad raakt
Het hoeft niet perfect! Meer controle over je missers, is waar het om draait!

Heb je behoefte aan meer controle over de golfbal? Klik hier!
Scroll to top