Golf Tips

Tien goede voornemens voor 2022

Afgelopen jaar was bizar en onwerkelijk. Het C-woord, lockdown en de baan dicht, twee maanden geen golf, starttijden, van 4-ballen naar 2-ballen en dat nog een keer. Puinhoop! We hopen op een beter jaar en wat betreft je golf hier tien goede voornemens op een rijtje om van 2022 een mooi golfjaar te maken! Tien goede voornemens is misschien teveel maar als er één of twee werkelijkheid worden is het al mooi meegenomen.

In ieder geval een gezond en gelukkig 2022 gewenst. Daar gaan we!

No. 1: Zorg voor meer snelheid!

Iedere clubgolfer heeft meer snelheid nodig, zelfs als je de bal al ver slaat is het goed om te proberen nog meer snelheid te gaan maken.  Voor iedere mijl per uur meer clubsnelheid kan je ongeveer 1 meter verder slaan (mits je de bal in het midden van de club raakt). Er zijn maar weinig golfers die er 10 mph bij krijgen maar laat het 3 tot 5 mijl per uur zijn, dat zou al mooi zijn toch? Probeer tijdens het oefenen de volgende speed drill. Pak een tour stick of draai je club om en pak deze net boven het clubhoofd vast. Maak swings in de richting van de bal en hoor de snelheid van de club. Doe dit zo hard als je kunt, maximaal! Daarna sla je met je ijzer 6 op 3 verschillende snelheden, langzaam, normaal en zo hard al je kunt. Herhaal dit drie keer, bij de laatste echt alles uit de kast en zo hard mogelijk. Probeer het en je zult zien dat je verder kunt slaan dan je denkt! Kijk ook eens naar Super Speed Golf, een systeem gebaseerd op overspeed training.

superspeed golf nederland

No. 2: Oefen, en oefen beter!

Komt het je bekend voor dat het oefenen op de driving-range je beter afgaat dan daadwerkelijk spelen in de baan? En dat je juist op de driving-range de golfbal meestal wel goed raakt? Maar eenmaal op de baan is het een ander verhaal en lijkt het alsof je veel minder goed bent dan op de range. Wees gerust, je bent niet alleen! Bijna alle golfers slaan de bal beter op de range dan op de golfbaan zelf. En dat kan best frustrerend zijn, toch? Door efficiënter en met meer gerichte focus te oefenen, door baansituaties na te bootsen en met meer tijd tussen de ballen door, worden vaardigheden sneller geleerd. Een veel voorkomende fout is net zo lang ballen weg te slaan totdat die ene superbal eindelijk voorbij komt, de zogenaamde perfecte swing…die overigens niet bestaat. Maar hoe vaak kun je in de baan twee keer van dezelfde plek met dezelfde club hetzelfde schot slaan? Nooit, toch? Daarom is oefenen met een consequentie/resultaat in de meeste gevallen veel beter!


No. 3: Verbeter je wedge-spel

Dit onderdeel is meestal het minst goede van clubgolfers. Ongeacht het niveau waarop je speelt wil je de wedge schoten van 30 tot 80 meter goed beheersen. Niemand vindt het leuk om een kans tot birdie te veranderen in een bogey of erger. Een getopte of te vet geraakt wedge is vaak juist de dader hiervan.  Onthoud dat het belangrijkste is om de bal op de green ore slaan, NO PIN golf zoals Karl Morris dat noemt. Het idee van de green raken is al goed genoeg voor de meeste clubgolfers. Als je dat met enige constantheid kunt dan kun je meer richting vlaggen gaan spelen. Wil je een betere wedgespeler worden dan zul je meer controle moeten hebben over je afstanden en spreiding. Je zult een goed beeld moeten krijgen over hoe ver de carry afstand is van elke wedge. Maar ook aan welke kant je de meeste ballen mist! 


No. 4: Neem regelmatiger golfles

Als je meer plezier wilt beleven op de golfbaan en beter wilt golfen dan heb je hulp nodig. Indien mogelijk, neem dan om de week een golfles, lukt dat niet boek dan eens per maand een les. Het houdt je namelijk op het goede spoor en er sluipen geen rare dingen in.  Het gaat hierbij niet om de hoeveelheid maar wel om de regelmaat. Eigenlijk net als bij het onderhoud van je auto. Wacht je daar steeds te lang mee dan moet de monteur meer doen en is de rekening van de reparatie duurder. En met de technologie die we in huis hebben (trackman en video) krijg je een objectieve meting waardoor we precies weten waar je aan moet werken!


No. 5: Check je gereedschap!

Het klinkt zo simpel maar als ik een euro zou krijgen voor alle sets die ik tegenkom met slechte grips of verkeerde samenstelling dan zou ik lid kunnen worden van The Dutch en Bernardus tegelijkertijd. We beschikken op de range over al het materiaal om je huidige golfset te checken maar begin eens met het beantwoorden van de volgende vragen: 

  • Zijn je clubs op maat of te lang of te kort? 
  • Past de ligging (lie-angle) van je ijzers bij je swing? 
  • Passen de shafts bij je swing en swingsnelheid? 
  • Speel je met clubs die vergevingsgezind genoeg zijn?
  • En, niet te vergeten, speel je met de juiste golfbal?  

Wat ook belangrijk is om te weten is of je gaten in je set hebt wat betreft de carry afstanden. Met andere woorden vullen de clubs elkaar goed aan. Sla je bijvoorbeeld je hybrid 3 bijna net zover als je houten 5? Met Trackman kunnen we exact meten hoever je iedere club gemiddeld slaat. 


No. 6: Oefen je korte spel meer

Als ik aan golfers vraag hoe hun korte spel is dan hoor ik vaak: “Ja eigelijk best wel goed”. Maar hoe kun je dat weten als je het niet meet? De meeste golfers zijn meer bezig met hun lange spel en vergeten genoeg te werken aan de slagen rondom de green. Ik heb genoeg golfers gezien die op een par 4 in 2 slagen in de buurt van de green komen en nog eens 4 slagen nodig hebben om de bal in de hole te krijgen. Mooie double! Met het korte spel kan je echt heel veel slagen besparen en als je bepaalde fouten niet op tijd corrigeert wordt het vaak alleen maar erger! Oefen er meer op en test jezelf hoe goed je er in bent. Doe mee aan onze Short Game Serie en leer beter chippen, pitchen en uit bunkers  slaan. Echt, je haalt er gegarandeerd slagen van je handicap mee af! 


No. 7: Verbeter je lange putts

Hoe vaak heb je het afgelopen jaar geoefend op je lange afstand putts? Je weet wel, die putts van 10 meter en langer die je iedere ronde wel een paar keer tegenkomt. Ik bedoel niet een paar keer putten van 10 meter met een paar ballen en alleen maar recht. Nee, echt langer dan 20 minuten en dan die lange putts met break, uphill, downhill en naar een hoger of lager plateau? Dit zijn de putts waar je de belangrijkste factor van putten moet beheersen, namelijk snelheid. En juist als je hier beter in wordt zul je minder 3-putts maken. Spendeer minstens 50% van je putt oefentijd op snelle putts die veel break hebben zodat je veel controle gaat krijgen over de verschillende breaks met verschillende snelheden. Zoek eens een putt op met heel veel break en putt minimaal vanaf 10 verschillende posities naar de cup. Hierdoor ga je beter visualiseren en krijg je eer gevoel op de greens. Om een goed putter te worden op de langere afstand is het beheersen van de snelheid waar het om draait! Neem de tijd om dit te begrijpen en oefen er veel op en je zult minder 3 putts maken in 2021!


No. 8: Raak de sweet spot vaker

Iedereen weet dat je de golfbal zo vaak mogelijk in het midden van de club moet raken, de sweet spot. Overigens de snelste manier om verder te slaan want raak je het midden dan krijgt de bal meer snelheid. Maar niet iedereen weet dat het er twee verschillende plekken zijn waar je voor moet oppassen als je ballen slaat. Dat is de controle over het  verticale en horizontale impact punt. Het verticale raakpunt domineert de vertrek hoek en het aantal omwentelingen van de bal (spin rate). Als je de bal laag op het blad raakt dan vertrekt de bal lager met meer spin. Raak je de bal hoger in het blad dan vertelt de bal hoger met minder spin.  Het horizontale raakpunt controleert het zogenaamde “gear effect” op de bal. Raak je meer de teen van de club dan zal je meer curve naar links zien (voor rechtshandige golfers). Raak je de bal meer op de hak van de club dan zie je meer curve naar rechts op de bal ontstaan. Gear effect kan dus ook een bepaalde curve van links naar recht of andersom verkleinen of vergroten. Een slice kan dus nog meer slicen als je de bal ook nog eens op de hak van de club raakt! Spuit je clubblad daarom in met droogshampoo zodat je precies kunt zien waar je de bal hebt geraakt. Zelf sla ik maximaal 3 ballen met 1 laag droogshampoo en raad ik eerst waar ik denk dat ik de bal heb geraakt voordat ik kijk. Hoe dicht bij lekaar kun je 3 afdrukken krijgen? En kun je ook bewust de teen of de hak van de club raken? Niet gemakkelijk maar wel erg leerzaam!


No. 9: Laat je ego op de parkeerplaats en speel vanaf de juiste tee!

Ken je eigen beperkingen en speel dus binnen je kunnen! Want als je echt zo goed zou zijn als dat moeilijke schot wat je telkens weer probeert maar mislukt, dan zou je wel een lagere handicap hebben, toch?  Het spelen van de juiste tees is belangrijk want hiermee bepaal je voor een groot gedeelte het spelplezier van je ronde. Heb je een clubsnelheid van onder de 80 mph met je driver? Wees dan niet te trots om naar voren op te schuiven en daarmee de factor afstand beter te kunnen controleren. Doe jezelf maar ook de mesen achter je een plezier, ga een naar voren! Vermenigvuldig je ijzer 5 afstand met 36 en je hebt een goed uitgangspunt van welke tee je zou moeten spelen. In mijn geval 170m x 36 = 6120 meter dus de witte tees kan (nog), de witte tees zijn 6046 lang.

Afstand IJzer 5 X 36 = Afstand aanbevolen tee-box

De kunst van een goede ronde golf is uiteraard de missers goed onder controle te hebben, clubkeuze en course management zijn daar een belangrijk onderdeel van. Wat goed is om te doen is om op iedere hole een plan te maken, vooruit te denken en de volgende vragen te stellen:

  • Hoeveel meter heb ik naar mijn haalbare afstand?
  • Hoeveel marge heb ik hier aan de linker en rechterkant?
  • Welke club past bij deze afstand en marge?
  • Wat is het % van slagen voor het gekozen schot?

No. 10: Vind een “Go-To” schot voor momenten onder druk 

Op de range is het allemaal best makkelijk. Je bent relaxed en je herhaalt hetzelfde schot met dezelfde club, alles loopt lekker, je hebt het en je kunt het! Maar dan ineens in de baan lijk je je swing helemaal kwijt te zijn. Maar als dit gebeurd, heb je dan een exit strategie? Een go-to schot is een schot dat je altijd kunt uit voeren en juist op de dag dat niks loopt zoals het moet lopen. Voor de een is dat een lage punch, voor de ander een halve hook. Het kan zelfs een slice zijn maar het is in ieder geval een schot dat je terugbrengt naar het clubhuis en waar je de ronde mee uit kunt spelen. Probeer er achter te komen wat jouw go-to schot vertrouw hierop zodat je als het een keer helemaal tegenzit je de ronde toch behoorlijk kunt uit spelen. 


Maak er een mooi jaar van en geniet van je golf!

Scroll to top