Clubfitting – Golfclubs op maat

Clubfitting- Op maat gemaakte golfclubs

Een groot misverstand is dat veel golfers denken dat custom fitting alleen voor de goede golfer is met een lage handicap. Clubs die goed gefit zijn voor de golfer kunnen er juist voor zorgen dat bepaalde afwijkingen minder worden en/of de afstand groter.

Er is tegenwoordig zoveel keuze dat het logisch is dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen u graag aan de juiste clubs die passen bij uw swing en fysiek. Goed materiaal dat bij u past kan uw golf enorm helpen en dus veel invloed hebben op uw spelplezier. Als u na 10 of 15 jaar nog met dezelfde set golfclubs speelt dan dagen wij u graag uit om eens een moderne golfclub te proberen. Met onze expertise en ervaring garanderen wij u meer afstand en spelplezier!

Koop nooit clubs uit het rek van een golfshop maar laat clubs altijd op maat maken en bestellen.

Door het inzetten van Trackman kan precies gemeten worden wat het verschil in prestatie ten opzichte van uw huidige golfclubs. Ook krijgt men met Trackman een heel duidelijk inzicht welke club het beste bij uw swing past, welke het verste slaat met de minste spreiding!

Ook uw putter inderdaad!

Ongeveer 40 tot 50% van uw slagen over 18 holes zijn putts, dus is het logisch dat uw putter goed moet assen bij uw fysiek en uw putting-stroken. Een putter die te lang of te kort is heeft een nadelige invloed op afstand tot de bal en daarmee de ooglijn die niet meer boven de bal is. Maar ook het plat kunnen neerzetten van de putter wordt met een slecht gefitte putter erg lastig. Slim dus om hier ook goed naar te laten kijken!

Customfitting, voor wie?

We kunnen onderscheid maken tussen de volgende 4 type golfers:

 1. Golfers met clubs in verkeerde staat door gebruik. Denk hierbij aan een losse of gebroken shaft, gladde of kapotte grips, loft of liggingen van de club die niet kloppen, een los stukje in uw shaft dat geluid maakt, etc.
 2. Golfers met een bepaalde fysieke karakteristiek (lengte benen, verhouding boven en onderlichaam, handgrootte etc).
 3. Golfers met een bepaalde swing karakteristiek (meestal ongewenst) zoals bijvoorbeeld een slice of een te hoge of lage balvlucht.
 4. De laatste groep is de golfer met lage handicap of professional met een goed idee van wat hij/zij mooi vindt en een vaste swing heeft. De golfer die weet wat zijn/haar swing karakteristieken zijn.  Deze golfers hebben voordeel heeft aan professioneel advies om samen de huidige set na te lopen, het zogenaamde fine-tunen van de set. In welke groep past u?

Eigenschappen die van invloed zijn

De volgende eigenschappen zijn bepalen voor een goede set:

 • Lengte van de club.
 • Loft. Sterke loft geeft een lagere vlucht en meer lengte.
 • Lie-angle. De ligging van een club vlak of steil zijn afhankelijk van de lengte van het lichaam en armen van de speler.
 • Shaft (staal of graphite). Staal is zwaarder en graphite lichter en vangt vibraties beter op.
 • Shaft flex (flexibiliteit). Stijver of slapper en heeft te maken met de snelheid waarop de golfer de club swingt. Een lage swingsnelheid heeft een flexibele shaft nodig, hoge swingsnelheid heeft een stijvere shaft nodig.
 • Gewicht. Een swing op snel tempo heeft door de regel vaak een wat zwaardere shaft nodig, een minder snelle swing doorgaans een wat lichtere.
 • Grip. Dikte van de grip heeft te maken met grootte van de hand. Ook het gewicht van de grip heeft invloed.

Vragen aan de golfer

Voorafgaand aan een fitting moet de clubfitter/professional een aantal dingen van u te weten komen.

 • Wat is uw doel? Wat hoopt u te bereiken of wat wilt u juist voorkomen?
 • Welk type schot slaat u met het meeste vertrouwen en welke balvlucht vindt u het moeilijkst?
 • Welke club is uw meest favoriete en welke de minst favoriete?
 • Staat van uw spel. Constant, slechter dan voorheen of beter dan voorheen.
 • Hoe vaak oefent en speelt u?
 • Type golfbaan waar u speelt (grootte greens/breedte fairways) en ondergrond (hard of zacht).
 • Eventuele blessures en/of fysieke beperkingen.
 • Waar werkt u aan met uw swing op het moment?

Vragen of een clubfitting sessie boeken? Vul onderstaand formulier in

Uw naam

Achternaam

Mailadres (verplicht)

Uw Handicap

Opmerkingen/vragen

[recaptcha]

Clubfitting in stappen

Stap 1 – Statische fitting

Voordat er ballen geslagen worden moet er eerst gemeten worden om te kunnen bepalen welke lengte de speler nodig heeft.  Dus lengte speler, lengte van pols tot aan de grond, spanwijdte en handgrootte.

Stap 2 – Dynamische fitting met Trackman

Lengte club. Hiermee kan de juiste lengte van de club bepaald worden. Met de juiste lengte kan de golfer de maximale afstand halen zonder in te leveren op accuratesse. Deze stap is dus essentieel in het proces! Te vaak kom ik lange mensen tegen met veel te lange clubs (meer dan 1 inch per club verlengd).  Te lange clubs zorgen vaak voor minder consistency van het kunnen raken van de sweet spot en dus een balvlucht met minder afstand en meer afwijking. Dit testen we tegenwoordig met droogshampoo. Maar als de club langer worden moet de ligging van de club ook vlakker en andersom. Let op! Lange mensen hebben niet persé langere clubs nodig en kleinere mensen ook niet persé kortere clubs

trackman 4

Ligging club. Dit heeft invloed op de richting van de bal bij vertrek van het clubblad. De zogenaamde lie-angle wordt bepaald met stickers die op de sole van de club geplakt wordt of door een streep te zetten op de golfbal (indien geen launch-monitor aanwezig). Zo kan de fitter/professional zien met welk deel van de sole de club de grond raakt of hoe de club op impact tegen de bal is gekomen.  Als de hak van de club de grond teveel raakt dan zijn de clubs te upright (steil) voor de speler en een vlakkere club is dus noodzakelijk. Wordt de de teen van de sole meer geraakt dan is de club te flat (vlak)  voor de speler. Tijdens dit proces slaat u dus ballen en blijkt de fitter het patroon van impact van de sticker (zie foto).

Shaft. Er zijn meer dan 6000 soorten shafts op de markt en veel dingen om rekening mee te houden als het gaat om het bepalen van de juiste shaft, onder andere:

 • De keuze van de juiste type, flex en gewicht is het belangrijkste.
 • Accuratesse gaat boven afstand.
 • Lichtere shafts kunnen sneller bewogen worden, een voordeel voor de oudere golfer, dames of minder sterke golfers.
 • De shaft bepaald de positie van het clubblad op impact.
 • Flexiblere shafts geven de gemiddelde clubgolfer meer accuratesse.
 • Het gewicht van de shaft heeft direct invloed op de clubsnelheid.

Mizuno werkt met de zogenaamde shaft optimizer waarmee een goede selectie 3 shafts gemaakt wordt.

Grip. De juiste grip wordt bepaald door het vastpakken van de grip en te kijken of de middelste 2 vingers van de bovenste hand net de palm van de hand raken. Bij een te kleine grip komen de vingers onder de palm en heeft u dus minder grip. Een te kleine grip kan negatief invloed hebben op de snelheid en richting van de balvlucht. Er zijn verschillende soorten grips op de markt. Full cord (touw erdoor), 1/2 cord, ribbed of rond, etc. Meer dan 75% van de mannelijke golfers heeft bijvoorbeeld te dunne grips.

Design van de club. Bijvoorbeeld: grootte clubhoofd, materiaal clubhoofd, hoeveelheid cavity, hoeveelheid off-set, zwaartepunt. Een grotere sweet-spot bestaat niet, dit is namelijk één punt op het clubblad. Wat natuurlijk wel kan is een groter clubhoofd met meer off-set (vergevingsgezindheid).

Samenstelling van de set. Hoeveel wedges heeft u nodig en wat is uw langste ijzer? Ik adviseer mensen met een handicap boven de 18 niet vaak een ijzer 3 of 4 aan te schaffen. Een hybride past vaak beter bij deze speler. De samenstelling van uw set moet zo zijn dat de clubs goed in elkaar overlopen qua afstand. Dit zorgt voor een betere controle over uw afstand in de baan.

Scroll to top