Tips & Blog

Golf Academy Papendal krijgt kwaliteitskeurmerk

De Golfacademy Papendal is met ingang van 29 oktober 2018 een PGA-erkende Golfschool. Dit kwaliteitskeurmerk wordt uitgegeven door de PGA, de Professional Golfers Association van Nederland. Vandaag, 29 oktober 2018, kwam de president van de PGA Holland het schildje persoonlijk overhandigen aan onze headprofessional Thomas IJland en aan Marjan de Boer.   De PGA is de vakgroep voor alle teaching golfpro’s in Nederland. Het keurmerk is een initiatief van de PGA om de golfsport in Nederland naar een hoger niveau te tillen en kwalitatief hoogwaardige golflessen nog beter op de kaart te zetten.

Door goede golfscholen te erkennen met het keurmerk van PGA Holland, wordt bij een breed publiek bekend dat zij hier terecht kunnen voor goede golflessen. Om zo’n keurmerk te kunnen ontvangen moet de golfschool aan bepaalde eisen voldoen. De headprofessional moet de A-status hebben, er zijn uitsluitend PGA gekwalificeerde professionals werkzaam en er is een goede samenwerking met de NGF. Belangrijk is ook dat iedere professional regelmatig cursussen en seminars volgt om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van golf, zowel op het technische, het tactische, het ment
ale als op het fysieke vlak. U kunt een erkende golfschool herkennen aan het blauwe schildje.

Golf Academy Papendal verzorgt golflessen aan golfers op ieder niveau, van beginners tot single handicappers en van jong tot oud. Niet alleen leden kunnen terecht, ook niet-leden zijn welkom voor lessen, evenals groepen die een golfclinic of een ander evenement willen organiseren. Voor iedere golfer is er een specifiek programma dat aansluit op persoonlijke ambities, fysieke mogelijkheden en budget!
De Edese Golf Club Papendal prijst zich gelukkig met twee A-professionals, die bereid zijn zich voortdurend te blijven ontwikkelen en feliciteert beide met de erkenning van hun kwaliteiten.

Nieuwe professional op EGC Papendal

Marjan de Boer als tweede Professional op Papendal

Per 1 oktober zal Marjan de Boer als tweede professional op EGC Papendal actief zijn. Het is mooi met iemand samen te kunnen gaan werken die minstens zoveel passie voor de golfsport en het lesgeven heeft als ik zelf. Met de komst van Marjan kan er nu  7 dagen per week golfles geboekt worden.

Marjan de Boer is de eerste Nederlandse speelster die mee ging doen op de Ladies  European Tour, waar zij speelde van 1986-2002.  Als amateur heeft zij lang voor Nederland gespeeld, zowel nationaal als internationaal. Zij is teaching professional vanaf 1988.  In 1994 besluit zij zich toch volledig op de Tour te concentreren en dat doet ze tot 2002. Na haar speel periode wordt ze bestuurslid van de PGA Holland namens de dames professionals.Marjan de Boer - PGA Professional  In de winters, wanneer er weinig golf werd gespeeld, geeft het haar voldoening om te schilderen. Ze nam les en schilderde golfbanen. De laatste jaren maakt ze ook veel vrij werk. Ze heeft reeds enkele malen haar werk geëxposeerd.

Ons gemeenschappelijke doel is om u als golfer te helpen beter te scoren in de baan om op die manier meer plezier te beleven aan de golfsport!

Beschikbaarheid en kennismakingsaanbieding

Marjan zal in eerste instantie op de maandag en dinsdag beschikbaar zijn voor golflessen. Vanwege Marjan’s komst hebben we het aanbod voor de groepslessen aangepast zodat u ook op de maandag of dinsdag kennis kunt maken met haar (€ 12,50 p.p. min 4 en max 6 pers):

 • Maandag………14:00 uur met Marjan
 • Dinsdag………..12:30 uur met Marjan
 • Woensdag…….16:00 uur met Thomas
 • Vrijdag………….14:00 uur met Thomas

Daarnaast kunt u gebruik maken van een kennismakingsaanbieding waarbij u voor € 60,-  2 x 45 minuten les kunt nemen bij Marjan. U kunt zich hiervoor aanmelden door naar de lesagenda van Marjan te gaan en zich hier voor in te schrijven.

https://marjandeboer.igolfinstructor.com/

Veel spelplezier gewenst de laatste maanden van het seizoen en hopelijk tot ziens op de golfbaan!

Vriendelijk groet,

Thomas IJland

Beter spelen door betere mentale veerkracht

De meeste golftips gaan vaak over techniek en bijna nooit over wat misschien wel veel belangrijker is: mentale veerkracht en voorbereiding. In mijn ogen is de complete golfer die speler die de juiste balans gevonden heeft tussen techniek, fysiek, materiaal én mentaal!

Als we het hebben over de basis in golf dan praten we vaak alleen over het hebben van een goede grip,  over het innemen van de juiste stand, de juiste balpositie enzovoort. Tour professionals en topamateurs doen echter iets extra’s wat de meeste clubgolfers niet doen en wat deel uitmaakt van hun basis. Wat is dat belangrijke extra aspect en hoe kun je zonder swing aanpassingen toch een paar slagen van je handicap afhalen?

Continue reading

Waarom sliced of hooked u de bal?

Heeft u wel eens dat u na het slaan van een bal zich afvraagt, WAAROM curved de bal nou steeds weg van het doel? Ik hoop in dit artikel zo simpel mogelijk uit te leggen waarom de curve op de bal ontstaat en wat u beter moet gaan controleren om de curve te controleren/verminderen.

Het komt nog heel vaak voor dat men niet precies weet waarom de bal slice of hook-spin krijgt. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer u dit concept beter begrijpt u hoogstwaarschijnlijk ook beter in staat bent uw balvlucht te controleren. Zoals Johan Cruijff zei “Je gaat het pas zien als je het door hebt..” 

Van de 4 balvlucht karakteristieken afstand, hoogte, curve en richting,  worden dus voornamelijk de laatste 2, CURVE & RICHTING behandeld.

Continue reading

Wat is custom fitting?

Nieuwe golfclubs? Daarom…

Ik las laatst een stukje over het aanschaffen van nieuwe golfclubs (of niet) en ik moest gelijk denken aan het verhaal van de pijl of de Indiaan.

Er is tegenwoordig zoveel keuze dat ik heel goed begrijp dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Ik help u graag om wat meer te weten te komen over het fenomeen “custom fitting”, op maat gemaakte golfclubs die passen bij de golfswing en het lichaam van de speler.

Goed materiaal dat bij u past kan uw golf enorm helpen en veel invloed hebben op uw spelplezier. Maar golfclubs hebben zeker een soort van houdbaarheidsdatum. Als u denkt dat u na 10 of zelfs 15 jaar nog steeds geen nieuwe clubs nodig heeft dan daag ik graag uit om eens een hedendaagse club uit te proberen. Ik garandeer u in ieder geval meer afstand en wellicht daardoor meer spelplezier! En door het inzetten van Trackman kan precies gemeten worden welke club het beste bij uw swing past en het verst en beste slaat.

Continue reading

Wintertrainingen 2017-2018

Wintertrainingen 2017-2018 (Hcp <36)

Helaas, het is niet anders maar het einde van het golfseizoen is weer in zicht. Dit betekent enerzijds mindere speelomstandigheden en anderzijds de gelegenheid om doelgericht uw golftechniek scherp te houden en te verbeteren. De winterperiode is juist ideaal om u voor te bereiden op het komende seizoen en uw doelstellingen voor 2018 te realiseren! Stilstand is achteruitgang…

Continue reading

Beter uit de rough!

De Edese Golfclub Papendal staat bekend om mooie uitzichten, de vele bunkers, het ontwerp maar zeker ook om de prachtige rough in het seizoen. Schitterend om te zien vanaf  de tee al dat  lange roodzwenkgras wuivend in de wind. De rough geeft de baan body, maakt de baan uitdagender en vooral mooier! Als u erin ligt is het vaak minder prettig en daarom belangrijk om te weten wat te doen. Love it or hate it, u moet er toch mee om kunnen gaan want de kans is groot dat u er één of misschien wel meerdere keren per ronde in beland.

Continue reading

Omgaan met oneffen liggingen

Ondanks ons Hollandse platte landschap is het niet zo dat de bal altijd helemaal vlak ligt tijdens een ronde golf. Zeker op onze baan heeft u nog wel eens te doen met een oneffen ligging, de zogenaamde awkward lies. Het lastige van deze liggingen is dat ze moeilijk te trainen zijn op de driving-range. Dit soort liggingen simuleren met matten op de driving-range is compleet anders dan een natuurlijke vreemde ligging in de baan. U als golfer weet hoe complex dit verhaal is en daarom is het helaas niet mogelijk dit artikel kort te houden. Neem er even de tijd voor en sla het artikel op om later nog een keer na te kunnen lezen.

Continue reading

Start uw swing beter met de one-piece-take-away!

“U bent zo goed als uw back-swing…”

Deze quote is wellicht ietwat overdreven maar er zit wel een kern van waarheid in. De take-way van de golfswing is erg belangrijk en wordt vaak vergeten om goed te trainen. Met deze eerste fase van uw golfswing schrijft u voor een groot deel het script voor de rest van de swing. Een golfer die de club teveel naar binnen wegneemt heeft bijvoorbeeld meer kans om over de top terug komen met een buiten binnen zwaaibaan als gevolg (actie-reactie). Een buiten binnen zwaaibaan met het clubblad open t.o.v. deze zwaaibaan is dé ideale situatie voor een slice…

Hieronder ziet u een correcte take-away van onze jeugdspeler Joshua Noorlander. Op beide foto’s ziet u hoe hij de club in zijn geheel uit zijn bovenlichaam heeft weggehaald, het clubblad is nog buiten zijn handen. Vanuit hier wordt het gemakkelijker om in een betere positie in de top van de back-swing te komen. In de down-swing wordt het dan ook minder complex om de golfbal te benaderen dan wanneer men in de eerste fase de club helemaal naar binnen trekt. Dit is een mooie basis om de swing mee te starten!

Continue reading

Inloop Trainingen

Groepstrainingen

Een leuke manier om andere leden (of niet leden) te leren kennen tijdens een informatieve groepstraining.

De inloop trainingen blijken een succes, alle 6 zaterdagen waren alle trainigen volledig bezet. Daarom gaan we hiermee verder tot eind september. Iedere week kunt u kiezen uit drie verschillende dagen en tijdstippen. U kunt zo vaak mee doen als u zelf wilt. Hieronder samengevat:

Inloop trainingen

 • Tot eind september iedere week minimaal drie verschillende inloop trainingen.
 • Elke training behandelen we een ander belangrijk scoringsonderdeel van uw spel.
 • Voor iedere golfer onder de handicap 36.
 • Ook voor niet-leden van EGC Papendal.

Inhoud

 • Per training wordt er gekozen uit technieken gebaseerd op de FULL-SWING of SHORT-GAME.
 • FULL-SWING: ijzers, hybrids, fairway woods, driver.
 • SHORT-GAME: putten, chippen, pitchen, bunker, moeilijke liggingen.

Tarief

 • Per training betaald u €12,50 per persoon (55 min.).
 • Minimaal 4 personen en maximaal 6 personen.

Inschrijven – Data – Tijdstip – Inhoud

 • Kijk op de online lesagenda voor de dagen, tijdstippen en inhoud van de inloop trainingen.
 • Aanvankelijk starten we op de woensdag, vrijdag en zaterdag.

Klik hier voor de lesagenda!

Pdf Inloop Training

Scroll to top