“Every day that I miss practicing takes me one day longer to be good.” [Ben Hogan]

Oefenen

Oefenen op de driving-range

Hoe en wat ga je trainen?

Komt het je bekend voor dat het oefenen op de driving-range je beter afgaat dan daadwerkelijk spelen in de baan? En dat je juist op de driving-range de golfbal meestal wel goed raakt? Maar eenmaal op de baan is het een ander verhaal en lijkt het alsof je veel minder goed bent dan op de range…. Je hebt geluk, je bent niet alleen! Bijna alle golfers slaan de bal beter op de range dan op de golfbaan zelf. En dat kan best frustrerend zijn, toch?

Door efficiënter en met meer gerichte focus te oefenen, door baansituaties na te bootsen en met meer tijd tussen de ballen door, worden vaardigheden sneller geleerd. Een veel voorkomende fout is net zo lang ballen weg te slaan totdat die ene superbal eindelijk voorbij komt, de zogenaamde perfecte swing…die overigens niet bestaat. Maar hoe vaak kun je in de baan twee keer van dezelfde plek met dezelfde club hetzelfde schot slaan? Nooit, toch?

Daarom is oefenen met een consequentie/resultaat in de meeste gevallen veel beter! Scroll naar beneden om per techniek oefeningen te downloaden zodat je efficiënter en beter oefent op de driving-range.

Repeteer, varieer en simuleer!

REPETEREN om techniek te verbeteren dus blocked trainen.

Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van een bepaalde positie in je swing. Nu is het juist goed om wel op dezelfde plek met dezelfde club te trainen. Train de nieuwe beweging met 3 snelheden swings, langzaam, medium en normaal. Zo kan je beter voelen wat je aan het doen bent. Dit herhaal je dan telkens zodat je meer gevoel krijgt bij de nieuwe beweging.

VARIËREN om skills te verbeteren dus random trainen.

Denk aan het spelen van een aantal holes op de golfbaan. Iedere bal ligt anders en je speelt nooit met dezelfde club naar hetzelfde doel. Ieder schot is naar een ander doel met een andere club en dus een ander vlucht. Net als op de baan.

SIMULEREN om  prestatie te verbeteren.

Denk aan de balvlucht die je nodig hebt op de par 3 hole 16. Hoe moet de bal vliegen? Of boots een baansituatie na door ballen uit de rough te spelen of onder takken. Probeer jezelf te verplaatsen naar een situatie in de baan die voorkomt.

Oefeningen met een consequentie!

Eén bal, vanaf één locatie, één kans en altijd met een score!

Tijdens deze oefeningen werkt het net als in de golfbaan, je krijgt maar één keer de kans van één plek en er hangt een score aan vast! Dus geen tweede kans, ook niet als het niet ging zoals je voor ogen had. Eén bal, éen kans, net als tijdens een ronde golf.

Test je skills!

Eén bal, vanaf één locatie, één kans en altijd met een score!

Verbeter je skills door regelmatig meerdere delen van je spel te testen en te meten. Hou je score bij en probeer jezelf te verbeteren.

Klik op de knoppen om te downloaden.

Techniek verbeteren of skills oefenen?

Blocked of Random?

Hoogstwaarschijnlijk herken je beide vormen van oefenen direct, maar weet je niet precies wanneer je op welke manier beter kunt trainen. Hierbij een beknopte uitleg en een paar voorbeelden van blocked en random trainen.
Bij blocked trainen is de vaardigheid/techniek en het doel waar je naartoe slaat bij elke slag hetzelfde. Je slaat dus alle ballen met dezelfde club naar hetzelfde doel totdat je het uiteindelijk (hopelijk) zonder er veel over na te denken kunt uitvoeren. Blocked oefenen is uitermate geschikt voor de startende golfer die juist bepaalde skills onder de knie moet krijgen, of voor golfers die een bepaalde aanpassing in de swing willen krijgen. Door veel repetities, langzame oefenswing te maken zal dit sneller gaan. Echter om praktijkgericht en effectiever  te oefenen en een all-round golfer te worden is random oefenen vele malen beter.

Bij random trainen verander je bij elke swing van opdracht, eigenlijk net zoals op de golfbaan. Ieder schot gaat naar een nieuw doel met een andere club en het liefst ook met een andere techniek of vlucht. Logischerwijs kost dit wat meer tijd omdat je door uw set-up en routine gaat voor elk schot, bij random oefenen oefen je dus eigenlijk efficiënter. Je haalt meer uit je training en bereidt je vele malen beter voor op een ronde golf.

Random oefeningen

Hier een aantal voorbeelden van random oefenen van verschillende technieken;
 • Putten; Oefen met 1 bal en probeer elke putt in 1 keer te maken. Maak je de putt ga dan pas naar een nieuwe positie en herhaal dit vanaf verschillende posities met verschillende slopes, breaks en afstanden.
 • Rondom de green; Oefen voornamelijk van lastige liggingen en varieer tussen chipschoten, pitches en bunkerschoten. Probeer verschillende liggingen (uphill, downhill, side-hill) om te blijven nadenken over wat je moet aanpassen voor elk schot. Varieer!
 • Full-swing; Varieer zoveel mogelijk na iedere bal die je slaat. Verander na elk schot het doel, club en balvlucht. Ook al lukt het schot niet precies zoals je voor ogen had, verander iedere keer weer van opdracht en probeer het schot wat niet lukte in een later stadium nog een keer. Probeer voornamelijk te werken aan verschil van traject en curve en oefen zoveel mogelijk alsof je in de baan bent.

Vragen? Neem contact op, we reageren binnen 24 uur.

  Naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Onderwerp

  Bericht

  Scroll to top